commando en communicatie ruimte


Deur tussen de commandoruimte en de communicatieruimte. In de deur zitten plexiglas ramen en postbakken.


Ventilatiebuizen zoals ze door de hele ruimte lopen.


Kaarten van de omgeving en van heel nederland. Ingebouwde verlichting belicht het werkgebied en de omliggende bunkers. Op de onderste kaart een detail van het werkgebied van de rechtse kaart.De communicatieruimte. Aan de wandcontactdozen op de muur is nog te zien dat hier allemaal losse cabines zijn geweest die helaas gesneuveld zijn in een tijd dat de bunker de functie van opslagplaats heeft gehad. Nu staan hier wat oude spullen uit dezelfde tijd die echter niet tot de uitrusting van de bunker behoorde zoals op de bovenste foto rechts een veldtelefoon en op de onderste foto een stralingsmeter.De intercoms zijn wel origineel en waren in elke ruimte aanwezig.


Vanuit de communicatieruimte kon men naar de nooduitgang (linkerdeur). In deze ruimte zit ook de verdeler van de telefoonlijnen en de telefooncentrale. De middelste deur is van de radiokamer. De radiokamer heeft een vijftal stalen buizen in het plafond die doorlopen tot het dak en voorzien zijn van luchtdichte kabeldoorvoeren. Hier gingen de antennekabels naar het dak toe en de antennemast op het dak in. De derde deur is die van de gang die langs het sanitair en de slaapvertrekken doorloopt naar de ingang.


De windrichtingsmeter. Deze hoort thuis in de commandokamer. Op de onderste foto is de windvaan te zien die in de mast hing. De windvaan is echter verroest en bij het plaatsen van een nieuwe mast verwijderd met de bedoeling deze ooit weer werkend te krijgen.
mail auteur