kantine en watertank


De kantine ligt naast de ingang. Hij bestaat uit een ruimte met een bar en open keuken. rechts achter de bar is een kleine kamer waar het drukvat van het bronwatersysteem zich bevindt (laatste foto op deze pagina) en die waarschijnlijk tevens de slaaplaats was van de commandant. De ruimte heeft nog een kleine aangrenzende ruimte recht achter de achtermuur van de keuken en daarmee onder de trap.
Midden boven het keukenblok bevindt zich de overdruk meter; duidelijk zichtbaar voor iedereen.


Een kijkje achter de bar en in de keuken. De keuken is een originele bruynzeel. Hier nog geen gefineerd spaanplaat maar allemaal tri- en multiplex.
Op de foto onder is te zien dat er naast de normale waterkraan een noodkraan zit die gekoppeld is aan de watertank.Boven de meters die de stand van de dieselolie in de beide tanks aangeven. De linker is van de 6000 liter tank en de rechter van de 3500 liter tank. De meters kunnen afgelezen worden door aan de handel rechtsonder de meters te trekken; de meters geven dan gedurende ongeveer een minuut de stand aan.


De overdruk meter die boven het keukenblok hangt. Om de bunker vrij te houden van ongezonde gassen wordt de gehele ruimte continue op een overdruk gehouden eenvoudig door veel lucht aan te voeren en te zorgen dat het niet makkelijk weg kan. Wanneer alle drie de buitendeuren open gaan dan valt de overdruk weg. In het geval van een gasaanval of nucleare straling moet dus heel goed in de gaten worden gehouden of er overdruk is.


Indicatie van de drie fasen van de binnenkomende netspanning. Rechts een alarm toeter.


Een pijp van de luchtbehandeling. Dit is de afvoerbuis van de lucht. De pijp komt uit in de betonnen ruimte naast de trap. Vanuit die ruimte zit een soort overdruk klep naar het trapgat toe. In geval van een drukgolf als gevolg van een explosie werkt de betonnen ruimte als een expansievat zodat er nog steeds geen buitenlucht in de bunker kan komen. Wanneer het systeem gesloten wordt dus zonder verse lucht van buiten kan hier de klep dicht gezet worden om te zorgen dat er ook geen lucht naar buiten toe kan.


De intercom zoals deze in diverse ruimtes aanwezig was en soms nog is. Door op één van de grijze knoppen te drukken wordt de ruimte gekozen waarmee men wil communiceren. Men kan spreken door de zwarte knop in te (blijven) drukken (half duplex verbinding). Met de rode knop wordt de verbinding verbroken.
Klik hier voor de originele beschrijving van de werking van de intercom


Het water drukvat van het bronpomp systeem. Rechts, in de beugel, heeft een gasfles (stikstof) gestaan; de meters zitten er nog.