Gouda heeft nog steeds een BB (bescherming bevolking) bunker uit de tijd van de koude oorlog. Deze bunker is gebouwd omstreeks 1962 en heeft dus nooit een oorlogs situatie meegemaakt en is dus nooit echt functioneel geweest. De bunker is een communicatiepost van een van de kringen van zuid holland en is het centrum van een reeks bunkers in de omgeving te weten bodegraven, woerden, schoonhoven, lekkerkerk en nieuwerkerk.

De communicatiepost had een zendmast op het dak voor radiocommunicatie met de provincie en de overige communicatieposten. Daarnaast lag er een eigen kopernetwerk naar belangrijke posten zoals het huis van de burgemeester en andere lokale gebouwen van belang. De commandopost had een eigen telefooncentrale waar handmatig gesprekken opgezet konden worden tussen diverse onderdelen en mensen in de bunker.

Deze bunker had 18 bedden en aangezien er in ploegen van 8 uur gewerkt werd konden er ongeveer 54 mensen in werken. In geval van nood konden deze mensen ogeveer 2 weken afgesloten van de buitenwereld blijven functioneren. Als het leidingwater uitviel of besmet was kon overgeschakeld worden op de bronpomp en voor uiterste nood was er nog een tank met 3000 liter drinkwater. Als de stroom uitviel was er het noodaggregaat dat op 10.000 liter dieselolie het hele systeem van electriciteit kon voorzien. Verwarming, warm water en kookplaten waren allemaal electrisch dus bleven dan ook in werking.

Het functionele deel van de bunker bestond uit drie onderdelen. De mensen die zorgde voor de communicatie van en naar de buitenwereld, het abc team dat alle binnengekomen meetgegevens analiseerde en in kaart bracht en het commandoteam dat besliste wat er aan de hand van de gegevens aan aktie ondernomen moest worden en wie er daarvoor aangestuurd moesten worden.