aggregaat


Overzicht van de aggregaatruimte gezien vanuit de deur. De motor is een Daf dieselmotor gekoppeld aan een generator. Gezien de maat van het geheel en de maat van de deuren moet het apparaat hier ter plekke zijn opgebouwd.


Links de controle kasten van het aggregaat en op de achterwand de dieselpompen die de diesel uit de tanks, één niveau lager, halen.


closeup van de motor met in het midden de inspuitpomp en links de radiator. De glimmende buizen zijn van de uitlaat en de groene buizen van de luchtinlaat. De radiator heeft geen rijwind om het water te koelen dus is het systeem voorzien van een warmtewisselaar die zijn koeling haalt uit grond- of kraanwater.
Er kan gekozen worden de koeling van de motor via de bronpomp te laten lopen terwijl de rest van de bunker leidingwater gebruikt. Dit is gedaan omdat de koeling van de motor grote hoveelheden water verbruikt dat daarna zo het riool in verdwijnt en dit een kostbare zaak wordt.


Het systeem heeft zelf een kleine dieseltank bovenop zitten. Daaronder de meters en de start en stop knoppen. De startknop bedient de startmotor en de stopknop bedient een spoel die de dieseltoevoer van de inspuitpomp stopt. de stopknop dient dan ook enige tijd vastgehouden te worden tot de motor stilstaat net zoals dat bij vroegere vrachtwagens het geval was.
De dagtank wordt via een handpomp bijgevuld uit de grote tanks onderin de bunker.


Closeup van de meters en de start en stop knoppen.


Overzicht waarbij linksonder op de foto de warmtewisselaar te zien is die het gesloten koelsysteem van de motor extra koelt.
De warmtewisselaar bevat zowel een waterkoeling als een oliekoeler.


Pompen voor water (links) uit de tanks en diesel (rechts). De dieselpomp pompt diesel uit de tanks naar de tank van de motor.
Het watersysteem dat hier afgebeeld is is van 1984 en is de laatste aanpassing tot het opheffen van de BB. Het is gemaakt omdat het water in de noodtank erg vaak ververst moest worden om drinkbaar te blijven. Door deze aanpassing waarbij het water rondgepompt werd en er kalk toegevoegd werd bleef het water langere tijd gezond.
Klik hier voor de tekening van de wijziging aan het noodwatersysteem.


De bedieningskast van het aggregaat. Hier kan het systeem ook met de hand bediend worden. Door eerst de motor te starten kan de generator in werking worden gezet en daarna kan met een schakelaar de voeding van het gebouw omgezet worden van netvoeding naar noodvoeding. De kast bevat tevens een laadsysteem om de accu's met behulp van druppellading op spanning te houden.


Achterkant van de motor met achteraan de accu en op de voorgrond de slang van het koelwater.


Boven het overzicht van de ruimte gezien vanaf de achterkant van de motor. Links zit de toegangsdeur. Op de onderste foto het typeplaatje van de motor.